opstalverzekeringen

Home >> Verzekeringen

Tips over opstalverzekeringen

Als je eigenaar bent van een woonhuis is een opstal verzekering vaak verplicht bij het afsluiten van de hypotheek. Deze verzekering dekt niet alleen schade aan de woning door bijvoorbeeld brand, blikseminslag en wateroverlast. Maar ook de schade aan onroerende zaken die bij het huis horen.

Bij opstalverzekeringen heb je keuze uit verschillende dekkingen:
dekking opstalverzekeringStandaarddekking: schade door brand, ontploffing, blikseminslag, vandalisme, omvallende bomen, water en storm. 
dekkingUitgebreide dekking: aangevuld met schroei- en smeltschade en de kosten van breekwerk om een lekkage in de waterleiding op te sporen.
dekkingAllrisk opstalverzekering: aanvulling met schade door onverwacht en van buiten komend onheil. Maar schade door terrorisme of natuurrampen is niet gedekt.

Tip 1. Waardestijging van het huis door verbouwing
Geef grote verbouwingen of aanpassingen aan de woning zo snel mogelijk door aan je verzekeraar. Door verbouwingen stijgt immers de waarde van je woning.


Tip 2. Onderverzekering en de herbouwwaardemeter
Verzekeraars geven vaak garantie tegen onderverzekering als je de herbouwwaardemeter invult.

Neem een indexclausule op in de polis. Daarmee wordt het verzekerd bedrag jaarlijks aangepast aan de welvaartsstijging.

 

Tip 3. De fundamenten van de woning
De fundamenten van de woning worden niet altijd meeverzekerd. Soms moet je deze apart meeverzekeren. Dat kan slim zijn, want bijvoorbeeld het herstellen van scheuren in de kelder is een kostbaar zaakje.


Tip 4. Beveiliging
Door je huis goed te beveiligen krijg je soms korting op de premie.

Tip 5. Sluit de verzekering af bij dezelfde verzekeraar
Sluit uw opstalverzekering en uw inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar. Dat voorkomt eventuele narigheid bij het vaststellen onder welke verzekering iets valt. U wordt niet van de ene naar de andere verzekeraar gestuurd. Bovendien hoeft slechts bij 1 verzekeraar de schade worden gemeld.

Tip 6. Glasverzekering
U kunt ook glasschade meeverzekeren. Vraag met name bij woningen met een hoge herbouwwaarde de premie van meeverzekeren van het glas en die van een aparte glasverzekering.

Tip 7. Stormschade
Veelal geldt bij stormschade een eigen risico (vaak 2 promille met een minimum en een maximumbedrag). Ga dit goed na.

Tip 8. Inductie
Vraag of inductie op de polis is meeverzekerd. Deze dekking is zeker aan te raden als u veel of dure elektrische apparatuur bezit.


Tip 9. Garage/volkstuinhuisje
Als u een garage bezit op een ander adres kan deze veelal op de polis worden meeverzekerd. U dient dit echter wel te melden aan uw verzekeraar.

 

 

 

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact: