Lenen en Hypotheek
 

De lenen en hypotheek rubriek van Tips Over geeft uitgebreide tips
 in begrijpelijke taal over lenen en hypotheken.

Home >> Lenen & Hypotheek

Over alles wat je maar wilt weten over lenen en hypotheken, kun je hier overzichtelijk gerangschikt informatie en tips vinden. De onderwerpen van de artikelen variëren van een hypotheek voor een boot tot een woninghypotheek en van een studentenlening tot een lening bij een negatieve BKR registratie.

Lenen zonder toetsing BKR
Lenen negatief BKR
Lenen voor een verbouwing
Korte lening
Oversluiten lening
Laagste rente lening
Lening negatief bkr
Geld lenen aan vrienden
Langlopende lening tips
Consumenten lening
Goedkoop lenen
Goedkoop geld lenen
Tips over lenen
Autolening
Frisia lening
Autofinanciering tips
Lenen studie
Studentenlening
Maximale lening
Afsluiten bedrijfslening
Hypotheekrente
 

Afsluiten van een hypotheek
Hypotheek oversluiten
Hypotheek berekenen
Hypothecaire lening
Hypotheek contract tips
Goedekope makelaar
Goedkope notaris
Maximale hypotheek
Kosten koper
Bankhypotheek
Boothypotheek
Combinatiehypotheek
Bereidstellingsprovisie
Verbouwingsdepot
Tweeverdieners hypotheek
Renteverlies tijdens bouw
Open eind constructie
Kadastraal hypothecair uittreksel
Huis financiering
Beste koopsom
Geld lenen advies
Effectenkrediet
Auto lening

Overbruggingskrediet
Direct geld lenen
Prive lening
Snel geld lenen
Lening bank
Laagste lening
Lening zonder bkr toetsing
Lening met bkr codering
 

Verstandig lenen
Wanneer je geld wilt lenen of een hypotheek wilt nemen, dan bepaalt de geldverstrekker op basis van een aantal gegevens, eisen en voorwaarden hoeveel je mag lenen. Dit impliceert niet automatisch dat je ook verstandig leent, want:
• Wanneer een geldverstrekker je een bepaald bedrag wil lenen, kan dit misschien toch te hoge lasten met zich mee gaan brengen voor jou, nu of in de toekomst. Beoordeel dus ook voor jezelf wat verstandige maandlasten zijn en wat dus een verantwoord leenbedrag is.
• Realiseer je altijd goed dat de lasten die je nu gemakkelijk kunt dragen, misschien in de toekomst door gezinsuitbreiding of onverhoopte arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, al snel te hoog kunnen zijn. Overigens kun je je voor dit risico deels verzekeren.
• Een hulpmiddel om zelf te bepalen wat een verantwoord leenbedrag is, vind je in de vorm van een Risicometer Lenen op www.nibud.nl
• Verstandig lenen betekent ook dat je de kredietovereenkomst goed doorneemt en je ervan bewust bent wat het betekent als je de lasten niet meer zou kunnen betalen.
Indien u snel wilt lenen dan kijkt u hier voor alle hypotheek informatie.

Bescherming van consumenten tegen te hoge leenlasten
Verstandig en verantwoord geld lenen hoeft geen probleem te zijn, maar er zijn in Nederland te veel mensen die een te hoge lening hebben waarvan ze de lasten niet of nauwelijks kunnen dragen. Daarom zijn onder meer de volgende maatregelen ter bescherming van de consument in het leven geroepen:
• Om het bewustzijn van mensen te verhogen betreffende het nemen van een krediet (met uitzondering van hypotheken ten behoeve van een woning), is het vanaf 1 april 2009 verplicht om in reclames over het verstrekken van kredieten de waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’ op te nemen.

• Een van de grootste aanbieders is FX, met alle mogelijke vormen van lenen, hypotheken en sparen.
• Tot 2006 was de maximale kredietrente 21 %. Heel wat geldverstrekkers hanteerden ook daadwerkelijk deze maximale rentevergoeding en mede hierdoor werden de lasten van kredieten voor veel mensen een probleem. Vanaf 1 juli 2006 is daarom vastgesteld dat de maximale leenrente 12 % plus de wettelijke vastgestelde rente mag bedragen. Deze laatste bedraagt 4 % in de tweede helft van 2009, waarmee de maximale kredietrente nu 16 % is.
• Vanaf september 2009 krijgen consumenten die een lening aan willen gaan 14 dagen in plaats van 7 dagen bedenktijd voor het afsluiten van een krediet overeenkomst.
• Het bedrag van de lening mag alleen nog maar met een overschrijving of door middel van een bankcheque beschikbaar worden gesteld. Doordat leningen in het verleden ook cash werden uitbetaald, kwamen sommige mensen in de verleiding om de bankbiljetten snel uit te geven.
• Uitgebreide informatie over de bescherming van de consument inzake lenen, kun je vinden op de website  van de Autoriteit Financiële Markten.


Bekijk ook onze uitgebreide overzicht met lenen hypotheek en krediet websites

 

 

 

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact: