tips over cursus documentalist

Home >> Cursus

Tips over het volgen van cursus documentalist

Indien u uw zinnen hebt gezet om documentalist te worden dan is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn op dit gebied. Zo zult u bijvoorbeeld een cursus moeten volgen of een langere opleiding waarbij u een diploma behaald. U kunt hier in elk geval informatie en tips vinden voor het volgen van cursus documentalist.

1. Documentalist
Om u een indruk te geven wat het beroep van documentalist precies inhoudt kunt u denken aan het verzamelen van informatie die van belang is voor het bedrijf of organisatie waar u werkzaam zult zijn. Zo zal de documentalist informatie verzamelen uit tijdschriften en rapporten en er voor zorgen dat deze belangrijke informatie bij de medewerkers terecht komt. U hoeft niet te denken dat u als documentalist alleen bij een bibliotheek zou kunnen gaan werken. U kunt namelijk ook prima terecht bij een groot bedrijf of bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

2. Hbo-opleiding IDM
De Hbo-opleiding Informatiedienstverlening en management kan aan verschillende onderwijsinstellingen gevolg worden en leidt onder andere op tot documentalist. De opleiding kan voltijds gevolg worden, maar er bestaat ook een deeltijd variant. De laatste optie is vooral handig als u al werkzaam bent op dit gebied en u zich verder wilt ontwikkelen.

3. Tweejarige opleiding associate degree
Dit is een opleiding waarmee u niet een Hbo-diploma kunt behalen, maar een zogenaamde associate degree. Het is mogelijk deze opleiding in duale vorm te volgen, waarbij er sprake is van werken en leren.

4. Informatie verzamelen
In het tijdperk dat er nog geen internet bestond werd de informatie vooral verzameld uit tijdschriften, rapporten en andere documenten. Tegenwoordig wordt er tijdens de cursus documentalist ook aandacht besteedt aan het selecteren van relevantie informatie op het internet. Gedurende de cursus tot documentalist wordt de nadruk gelegd op het zoeken, vinden en opslaan van de informatie centraal. U leert hoe u het beste gebruik kunt maken van de zoekmachines en hoe u de op het internet gevonden informatie kunt opslaan.

5. Arbeidsmarkt
Als documentalist zijn er veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Er wordt ook door bedrijven steeds meer aandacht besteedt aan het selecteren en beheren van informatie. De verwachting is dan ook dat er in de komende jaren duizenden banen bijkomen op het gebied van informatiedienstverlening en management.

6. Carrière
Ook als documentalist hebt u de mogelijkheid om carrière te maken als u die ambitie heeft. Tijden de cursus documentalist wordt er ook aandacht besteedt aan het functioneren in een management. Als u dus enige jaren werkervaring hebt opgedaan als documentalist dan kunt u daarna uw ambities waarmaken en als manager gaan werken op het gebied van de informatiedienstverlening.

Ik hoop dat u door bovenstaande tips weet wat er met de cursus documentalist bereikt kan worden.
 

 

 

 

  Copyright:   Privacy:   Contact: