Airconditioning
 

Uitgebreide tips en advies over het aanschaffen van airconditioning.

 

Tijdens de steeds warmer wordende zomers in Nederland zal menigeen wel eens de behoefte aan verkoeling door airconditioning hebben gehad. Steeds meer particulieren en bedrijven kopen dan ook een systeem van airconditioning. Hier vind je overzichtelijk gepresenteerd vele artikelen met informatie over diverse soorten airconditioning en verschillende aspecten betreffende airco’s.

Home >> Airconditioning

Wand airco voorzien van split systeem
Energiezuinige airco
Het huren van een airco
Airco in de slaapkamer
Verrijdbare airco
Goedkoop een airco kopen
Mini airco
Reparatie
Mobiele airco
Amcor airco

Pomp van een airco
Split airco
Airco in de aanbieding
Airco unit
Airco kantoor
Airco pomp
Onderhoud
Airco huis
Installatie
Airco kopen
Tips over het kopen van een airco
Airco in de caravan
Airco Prijzen

Functies van airconditioning
Airconditioning als proces wordt ook wel klimaatregeling genoemd. Daarnaast wordt de term airconditioning of airco ook gebruikt voor de apparatuur die de airconditioning uitvoert.
• Een airco regelt de temperatuur binnenshuis. Wanneer het buiten erg warm is, wordt het binnen ook al snel te warm. Men kan de airco dan op een bepaalde temperatuur instellen, zodat de temperatuur binnen aangenaam blijft.
• Sommige airco systemen zijn overigens ook geschikt om een ruimte te verwarmen wanneer dit nodig is.
• Overige functies van een airconditioning kunnen ook zijn het ventileren en ontvochtigen van een ruimte.

Tips over de keuze voor airconditioning
Er zijn vele soorten airconditioning verkrijgbaar. Oriënteer je en laat je adviseren over de mogelijkheden en vergelijk systemen op basis van specificaties en prijs. Bij de keuze moet je vooral letten op:
• Welk vermogen heeft de airco nodig, met andere woorden hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden.
• Welke functies behalve de koelfunctie zijn gewenst, dus is er bijvoorbeeld ook behoefte aan regulering van de luchtvochtigheid of verwarming.
• Wenst men een vaste of mobiele c.q. verrijdbare airco zodat deze afwisselend in verschillende ruimtes kan worden gebruikt. Let op: mobiele apparaten zijn veelal goedkoper dan vaste aircosystemen, maar functioneren in de regel ook minder goed, maken vaak meer geluid en gebruiken relatief meer energie!
• Is er een voorkeur voor een bepaald systeem wanneer er voor een vaste airconditioning wordt gekozen, zoals een monoblock, een multisplit of split aircosysteem.
• Let daarnaast op het energieverbruik zoals aangegeven door de fabrikant, het gebruik- en bedieningsgemak en het geluid dat geproduceerd wordt.

Aandachtspunten bij het kopen en gebruiken van airco
Bij het kopen van airconditioning, maar ook bij het gebruik, zijn er enkele punten waar je voldoende aandacht aan moet besteden, zoals:
• Een airco functioneert alleen goed in een afgesloten ruimte, dus een ruimte waarvan de ramen en deuren dicht zijn. Zo niet, dan kost dit ook meer energie.
• De installatie van een vaste airco is een taak die niet iedereen zomaar kan en mag uitvoeren. Bepaalde systemen mogen alleen door een installateur die STEK-erkend is, worden geďnstalleerd.
• Wanneer het buiten 35 graden Celsius is, dan kan het verleidelijk zijn de airco te laten koelen tot een temperatuur van 18 graden Celsius. Hanteer echter zoveel mogelijk een verschil van maximaal 8 graden, want meer is niet goed voor de gezondheid omdat de temperatuurovergang tussen binnen en buiten dan te groot wordt. Daarnaast zal de airco een te grote vraag naar koeling ook moeilijk aankunnen.
 

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact: